Mac OS σε Windows? Μα, φυσικά!
Mac OS σε Windows? Μα, φυσικά!
Εγκαταστήστε Mac OS σε περιβάλλον Windows
Τον τελευταίο καιρό η γνωστή σε όλους μας Apple έχει αρχίσει να αποκτά καθημερινά ολοένα και περισσότερους νέους «οπαδούς», στον τομέα των φορητών συσκευών [βλ. iPhone] αλλά και στον τομέα των υπολογιστών. Τα Mac OS από πάντα φημίζονταν για την απλότητα, την ταχύτητα όπως και την ευκολία που προσφέρουν στους χρήστες, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο κοινό κυρίως στον χώρο της γραφιστικής και της μουσικής. Αρκετοί είναι οι χρήστες που αποφασίζουν να κατευθυνθούνε προς την «μεριά» της Αpple, όμως μπορεί κάποιος να λειτουργεί αποκλειστικά Mac OS;
Η απάντηση είναι όχι εφόσον είστε ένας advanced user, ακόμα και αν προσφέρονται δυνατότητες για συμβατική προσομοίωση προγραμμάτων Windows [βλ. wine]. Έτσι και αλλιώς πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν περάσει στον Dual-Boot Mac τους, Windows. Επίσης οι Mac αν και είναι πολύ όμορφοι, δεν αποτέλεσαν ποτέ μια οικονομική λύση στην αγορά υπολογιστών. Οπότε ας προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας το αντίθετο, δηλαδή να εγκαταστήσουμε Mac OS X στο Desktop ή Laptop μας.
Εδώ και καιρό κυκλοφορούν πολλές εκδόσεις των Mac OS, προσαρμοσμένες στην αρχιτεκτονική x86 των PC. Το όλο project έχει ονομαστεί OSX86 [wiki.osx86project.org] και κυκλοφορεί σε διάφορες διανομές.Κάθε διανομή έχει διαφορετικά patch συμβατότητας μεταξύ PC και Mac. Παρόλα αυτά η εγκατάσταση και η επιλογή των patch είναι ιδιαιτέρα περίπλοκη διαδικασία λόγω της ποικιλίας του hardware. Δεν τα παρατάμε όμως! Έχετε ακούσει όμως για το VMware;
Το VMware Workstation 6.5 είναι ένα περιβάλλον φιλοξενίας και προσομοίωσης πολλαπλών εικονικών Λειτουργικών Συστημάτων στον υπολογιστή σας. Με λίγα λόγια, σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα εικονικό PC, χρησιμοποιώντας ένα μέρος του υπάρχον hardware, μέσα στον υπολογιστή σας, και όλα αυτά μέσα από το οικείο περιβάλλον των Windows. Οι επιδόσεις του φιλοξενούμενου συστήματος είναι πολύ καλές ειδικά αν το σύστημά σας διαθέτει αρκετή RAM. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα εικονικό σύστημα μέσα στο οποίο θα εγκαταστήσουμε Mac OS.
Βήμα 1ο
Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε την trial έκδοση του VMware Workstation [tinyurl.com/8s367s]
Βήμα 2ο
Όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλές εκδώσεις των OSX86, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την iATKOSv7 [tinyurl.com/oc8tmo]. Μπορείτε να βρείτε το DVD με ένα απλό search στο Google [tinyurl.com/pdlt6p].
Βήμα 3ο
1] Ανοίγουμε το VMware Workstation και επιλέγουμε «File – New – Virtual Machine»
2] Επιλέγουμε το «Custom [advanced]» και στο επόμενο tab «Hardware Compatibility: Workstation 6» και next
3] Επιλέγουμε «Installer disk image file [iso]» διαλέγοντας από τον εξερευνητή το iATKOS_v7.iso που έχουμε κατεβάσει από το Βήμα 2.
4] Στην επόμενη σελίδα «Other» και στις 2 επιλογές
5] Δίνουμε ένα όνομα στο εικονικό μας PC [π.χ. pcmag OSX86]
6] Επιλεγούμε «Number of Processors: One»
7] Στο επόμενο παράθυρο καλείστε να δηλώσετε το ποσό της μνήμης που θα παρέχετε στο Virtual Machine, δηλώστε πάνω από 1024, όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο.
8] Σαν είδος συνδέσεων δικτύου επιλέγουμε «NAT» και στο «I/O Adapter Type: BusLogic»
9] Έπειτα δημιουργούμε ένα νέο εικονικό δίσκο [Create New Virtual Disk] με πρωτόκολλο IDE παραχωρώντας τουλάχιστον 20GB και επιλέγοντας «Allocate All Disk Space Now»
10] Στην τελευταία οθόνη επιλέξτε «Customize Hardware», αφαιρώντας το Floppy Drive και προσθέτοντας ένα USB Controller.
Βήμα 4ο
Τρέχουμε το Virtual Machine για πρώτη φορά και γρήγορα πατάμε το F2 αφού έχουμε κάνει click στην οθόνη για να αλλάξουμε τα BIOS Settings.
1] Επιλέγουμε Legacy Diskette A: Disabled.
2] Στο Primary & Secondary Master ελέγχουμε ότι το 32 Bit I/O είναι Enabled
Κάντε επανεκκίνηση το εικονικό μηχάνημα.
Βήμα 5ο
To VMware αυτόματα κάνει Boot από το CD και στην οθόνη που μας βγαίνει πατάμε το F8 για να κάνουμε Boot με τα εξής Custom Flags:
-v cpus=1 busratio=20
Βήμα 6ο
Έχει αρχίσει ο Installer των Mac OS X, και πηγαίνουμε στο πάνω μενού Utilities – Disk Utility.
Επιλέγουμε τον δίσκο μας και πηγαίνουμε στο tab «Partitions» διαλέγοντας «1 Partition» και δίνοντας ένα όνομα στον δίσκο. Πατάμε «Apply» και αφού τελειώσει η διαδικασία κλείνουμε το παράθυρο για να επιστρέψουμε στον Installer.
Βήμα 7ο
Πατάμε «Continue» επιλέγουμε το partition που δημιουργήσαμε και πατάμε πάλι «Continue». Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε «Customize» και κάνουμε τις εξής επιλογές.
– X86 Patches > Kernel > 9.5.0 & 9.7.0 Kernel voodoo [και τα 2]
– Drivers > System > SATA/IDE > Generic IDE και το ανάλογο της motherboard σας [π.χ. Intel SATA/IDE]
– Drivers > System > USB
– Drivers > System > PS/2 mouse/keyboard > Apple PS/2 driver
Πατάτε «Apply» και «Install». Η εγκατάσταση θέλει περίπου 15 λεπτά και στην συνέχεια θα κάνει επανεκκίνηση.
Βήμα 8ο
Όταν ο υπολογιστής σας κάνει επανεκκίνηση στον Chameleon Bootloader πατήστε F8 και βάλτε τα εξής Custom Flags:
-v cpus=1 busratio=20
Αυτά τα flags πρέπει να τα βάζετε κάθε φορά μέχρι να φτάσετε στο Βήμα 10
Υ.Γ. την πρώτη φορά μπορεί να μην ανοίξει σωστά, κάντε επανεκκίνηση και ξαναδοκιμάστε
Βήμα 9ο
Τώρα όλα πρέπει να λειτουργούνε σωστά εκτός από το Internet. Κλείστε το Virtual Machine και αναζητήστε για ένα αρχείο *.vmx μέσα στον φάκελο που επιλέξατε να τοποθετηθεί το Virtual Machine κατά την δημιουργία του και ανοίξτε τον με το Notepad. Διαγράψτε όλες τις σειρές που αρχίζουνε με ethernet0 και στο τέλους του αντιγράψτε τις ακόλουθες:
ethernet0.present = “TRUE”
ethernet0.virtualDev = “e1000”
ethernet0.wakeOnPcktRcv = “FALSE”
ethernet0.addressType = “generated”
Έπειτα ανοίξτε το V.M. [δίνοντας πάλι τα Flags] , πηγαίνετε στο System Preferences > Network > Ethernet > using DHCP πατήστε το Advanced και στην συνέχεια Renew DHCP Lease. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει IP και να συνδεθεί.
Βήμα 10ο
Προκειμένου να μην πληκτρολογείτε σε κάθε εκκίνηση του συστήματος τα Flags με το F8, ανοίξτε το terminal που βρίσκετε στο [Applications > Utilities] και γράψτε:
sudo nano /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist
και πριν κλίσει το <string> του «Kernel Flags» τοποθετήστε τα ακόλουθα:
–v cpus=1 busratio=20
Κάντε Save πατώντας Ctrl+X, Y και Enter, στην συνέχεια κάντε επανεκκίνηση.
Συγχαρητήρια! Τώρα μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία των Mac OS X 10.5.7 στον υπολογιστή σας χωρίς να επιβαρύνετε το σύστημα σας! Ένα από τα προτερήματα του VMware είναι η δυνατότητα Screenshots του συστήματος, δηλαδή να σώζετε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση του συστήματος σας, κάτι σαν ένα ιδανικό System Restore το όποιο δεν σας αφήνει να χαλάσετε τίποτα. Κάντε ένα Screenshot όταν δείτε ότι όλα λειτουργούν. Τέλος για καλύτερο support του VMware από τα Mac OS X μπορείτε να κατεβάσετε το VMware Tools CD από εδώ tinyurl.com/kp85uv και να συνδέσετε το ISO στο Virtual Machine.
P.S. Το άρθρο αυτό γράφτηκε για το pc-magazine και δεν δημοσιεύτηκε.
Tags: leopard, mac, os, osx, osx86, virtual, vmware
Trackback from your site.
ρουλέτα που κερδίζει
| #
Τέλεια, το κατάλαβα νομίζω, αλλά δουλεύει πραγματικα;
John
| #
Yep twra anevazw kai kalyteri ekdosi gia to VirtualBox 3.2.0 Beta
pou eiani poly pio eukolo 😉
Stay in touch!